Opinie dla prezydenta głównie "z wewnątrz" kancelarii. Ta "zastanowi się" nad ich publikacją

29.12.15

Poinformował rzecznik prezydenta Marek Magierowski.

Forint umocnił się po podniesieniu przez agencję Fitch ratingu Węgier z poziomu BB plus do BBB minus, czyli ze spekulacyjnego do inwestycyjnego – poinformowała w sobotę węgierska agencja MTI. Do lepszej oceny przyczyniło się m.in. przewalutowanie kredytów hipotecznych na forinty. Wulkany błotne w południowo-zachodniej Grenlandii spełniają wszystkie niezbędne kryteria jako miejsce narodzin życia na Ziemi przed miliardami lat - informują naukowcy na łamach "Proceedings of the National Academy of Sciences". Dane makroekonomiczne w USA budzą niepokój, ale inwestorzy wciąż jeszcze wierzą w podwyżki stóp 14 czerwca, Bitcoin raz w górę raz w dół, dzienna zmienność powyżej 10% wartości, Polska zwiększy wydatki na obronność,



Podczas 5. Kongresu Kobiet zwróciła uwagę na uniwersalne problemy, z którymi borykają się kobiety na całym świecie. Wiele wskazuje na to, że taniej w najbliższym czasie nie będzie. W Monachium, mieście uważanym za kolebkę i bastion narodowego socjalizmu w III Rzeszy, otwarto centrum dokumentacji nazizmu. Budynek muzeum, którego otwarcie było czterokrotnie przekładane, stoi w miejscu dawnej kwatery głównej Narodowosocjalistycznej Niemieckiej Partii Robotników

Nie dalej, jak kilka tygodni temu od najważniejszych polityków słyszeliśmy, jak ważne są górnictwo i polski węgiel - że to przyszłość Śląska i Polski. A jak wygląda rzeczywistość? ("Fakty TVN")

Dzisiaj w Australii rozpoczęły się wybory parlamentarne. Według ostatnich sondaży rządząca Partia Pracy powinna pokonać opozycyjnych konserwatystów niewielką przewagą głosów. W środę protesty przeciw polityce oszczędności odbyły się nie tylko w krajach PIIGS, ale także we Francji, Niemczech i Szwajcarii, Inwestorzy starali się tego nie dostrzegać,

Igrzyska w Vancouver zaczęły się dla Polski wspaniale - od srebrnego medalu Adama Małysza. Dziś uwaga kibiców skupi się na olimpijskim występie Tomasza Sikory w biathlonowym sprincie na 10 km. To zawodnik, który potrafi zaskakiwać. Liczymy więc na podium! Już 7 maja do urn wybiorą się Brytyjczycy by zadecydować o nowym układzie sił w Izbie Gmin, To czy premierem zostanie Ed Miliband, czy stanowisko utrzyma David Cameron będzie miało bardzo poważne implikacje,,, Apetyt na ryzyko nieco się poprawił z pomocą ciszy w temacie Korei Płn, oraz porozumienia w sprawie podniesienia limitu zadłużenia USA, USD wciąż walczy z pesymizmem, PLN nie wyniósł nic z decyzji RPP, za to CAD dostał super wsparcie od BoC



Samolot Lufthansy miał wylecieć z Monachium do Tokio. Został jednak uziemiony, bo 23 japońskich turystów na pokładzie zaczęło się skarżyć na gwałtowne bóle brzucha, zawroty głowy i torsje. Wszyscy trafili do szpitala. 53 osoby przewieziono do hoteli. Są pod obserwacją lekarzy. Choć europejskie rządy deklarują walkę z podatkową optymalizacją, wciąż na starym kontynencie nie brakuje miejsc oferujących podatnikom atrakcyjne warunki rozliczania dochodów. Do podatkowych rajów (ujętych w karby unijnego prawa) możemy zaliczyć Maltę i Cypr. Francuzom na mundialu nie idzie. Ostatni mecz z Meksykiem, przegrany 0:2, obnażył ich nieprzygotowanie do turnieju. Ale kłopory "Les Bleus" to także wewnętrzne konflikty, które targają drużyną. Skandal w RPA wywołał Nicolas Anelka, który obraził trenera. Za karę wraca do domu.

RSS

Były enkawudzista oddał życie za swoje odznaczenia

08.03.10

W Lipiecku, 400 km na południowy zachód od Moskwy, ze wszystkimi honorami wojskowymi pochowano podpułkownika w stanie spoczynku Wasilija Połtawcewa, byłego śledczego NKWD, a później - funkcjonariusza Federalnej Służby Więziennej Rosji.

RSS

Sprawdzają politykę kadrową: Nagła kontrola NIK w Polskim Radiu

08.01.10

Najwyższa Izba Kontroli nie planowała wcześniej tej kontroli. Inspektorzy, którzy dziś weszli do Polskiego Radia sprawdzają realizację misji publicznej, polityki kadrowej i zarządzania finansami. Kontrola obejmuje okres od 2007 do 2009 roku.

RSS

Rebelianci uwolnili kobietę poniżaną przy "słupie hańby"

29.08.14

Wkrótce spotka się ze swą 15-letnią córką - podała rosyjska niezależna telewizja "Dożd".

RSS

Miller: PiS, jeśli zechce, to zrobi miazgę z prezydenckich projektów

08.08.17

W "Faktach po Faktach" były premier oceniał dwa lata prezydentury Andrzeja Dudy.

RSS

Box sponsorowany

Jakie widlaki są lepsze: widlaki spalinowe czy widlaki elektryczne ? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, postaramy się jednak może po części ten problem poruszyć. dostępne rodzaje wózków posiadają dobre i złe strony, wybierając optymalne urządzenia do hali, powinno się przemyśleć wiele czynników i przy ich pomocy oceniać, a później podjąć decyzję. Najbardziej istotna kwestia to to, czy wózki widłowe będą pracowały na otwartym terenie, czy w pomieszczeniu, jeżeli mają jeździć w zamkniętym pomieszczeniu motor spalinowy będzie niedobrym wyborem, ponieważ gazy wydechowe będą przeszkadzać pracownikom. Do minusów silników elektrycznych należą mało pojemne baterie, które trzeba długo ładować, ale z kolei widlak elektryczny jest bardziej cichy niż spalinowy, a ładowanie prądem nie tak drogie jak zalewanie baku benzyną czy ropą. Za każdym razem gdy zastanawiamy się nad wyborem jakiegoś urządzenia do pracy powinno się ocenić dokładnie za i przeciw, identycznie jest z wózkami widłowymi, decyzja o ich zakupie musi zawsze być bardzo wnikliwie przemyślana. Magazynowanie jest dziś niezmiernie znaczącym elementem prowadzenia wielu przedsiębiorstw, które prowadzą różnego rodzaju sklepy bądź hurtownie. Nie mogą one pozwolić sobie na to, by klient odszedł z kwitkiem, dlatego rozległe przestrzenie magazynowe wypełniają towarami, które czekają by znaleźć się na półkach, lub od razu u klienta. Do obsługiwania powierzchni magazynowych niezbędna jest niemała grupa wykwalifikowanych pracowników, w tym ludzi posiadających uprawnienia zezwalające im na prowadzenie wózków widłowych. Osoby takie mogą liczyć na bezpieczną pracę i dosyć dobrą pensję, dlatego co roku coraz większym powodzeniem cieszą się kursy, na których można uzyskać certyfikaty na kierowanie widlakami. Urzędowe potwierdzenie kwalifikacji stało się o tyle ważne, że uzyskany certyfikat zezwala również na podjęcie zatrudnienia w charakterze operatora wózka widłowego na terenie innych krajów Unii Europejskiej. Kosztujący kilkaset złotych kurs zwraca się więc w krótkim czasie w postaci znacząco wyższych wypłat, co decyduje o jego znacznej renomie.

Box sponsorowany

Posiadamy w swojej ofercie ogrody zimowe i zabudowy szklane, fasady, pełen zakres stolarki aluminiowej, które są wykonane z profili aluminiowych produkowanych w najnowszych technologiach pozwalających jednocześnie zapewnić gwarancje wysokiej jakości i bezpieczeństwa. Możliwości technologiczne, które ciągle rozwijają się w branży stolarki aluminiowej pozwalają stwierdzić że w obecnych czasach wiedzie ona prym w budownictwie. Powodem takiego wzrostu zainteresowania zabudowami szklanymi i ogrodami zimowymi jest ich doskonała trwałość oraz jakość. Oferujemy także: meble kuchenne

Box sponsorowany

książka telefoniczna. Jednym z ciekawszych wynalazków, których nie doceniamy i nawet nie zauważamy jest spis numerów telefonów wraz ze spisem abonamentów. Powszechnie nazywamy ten wynalazek książką telefoniczną. W 1878 roku w USA, a dokładniej w okręgu New Haven, który mieści się w stanie Connecticut ówczesna kompania telefoniczna opublikowała pierwszą na świecie książkę telefoniczną. Składała się ona z pięćdziesięciu samych nazwisk, które zostały posegregowane w czterech kategoriach, a mianowicie były, to kategorie : służby miejskie, mieszkańcy, różne oraz zawody. Powód zamieszczenia samych nazwisk jest bardzo prozaiczny. W 1878 roku nie istniały, po prostu jeszcze numery telefonów. W tamtych czasach po podniesieniu słuchawki zgłaszał się operator, który łączył nas z osobą, o którą prosimy, a która znajdowała się w spisie. Pomysł był nowatorski, ale bardzo pomocny i skuteczny. Wraz z rozwojem telekomunikacji książka telefoniczna stała się elementem fundamentalnym do sprawnego prowadzenia interesów, zarządzania lub do wykonania zwyczajnego telefony z życzeniami. Pod koniec XX wieku pozornie książka telefoniczna straciła na znaczeniu. Jest, to jednak bardzo mylne spostrzeżenie, ponieważ unowocześniona została jedynie jej forma. Wystarczy, ze chcemy zadzwonić z naszego telefonu komórkowego do znajomego, szefa, czy kogoś z rodziny, by uświadomić sobie ten fakt. Zarówno ten wynalazek jak zresztą każdy wynalazek mający na celu uporządkowanie sporych ilości informacji jest rzeczą całkowicie nieodzowną w erze informacyjnej, gdzie zewsząd jesteśmy zalewani potokiem informacji w różnorodnej formie.

Box sponsorowany

Słupsk: Z uwagi na duży obrót gotówkowy i bezgotówkowy czyha na nas całe multum zagrożeń związanych z tymi procesami. Skutkiem tego stojące na straży praworządności organy państwowe zrodziły do życia szereg agend mających za cel dbanie o interes obywatela i państwa. Do takich właśnie instytucji zaliczyć należy Generalny Inspektor Informacji Finansowej GIIF pomocny tu jest (adwokat). Organ ten ma za zadanie eliminować przestępczość finansową. Dzięki licznym przepisom prawnym posiada on szereg instrumentów powalających eliminować już w zarodku pranie brudnych pieniędzy oraz zapobiegać wspieraniu finansowo terroryzm. Dzięki temu, że istnieje radca prawny i GIIF pojawia się możliwość bieżącego analizowania i przetwarzania potencjalnych zdarzeń mogących mieć koligacje z wspieraniem finansowo przestępczości zorganizowanej. W przypadku uzasadnionych podejrzeń odnoście możliwego prania brudnych pieniędzy Generalny Inspektor Informacji Finansowej wprowadza w życie procedury opisane w ustawie o finansowaniu terroryzmu i przeciwdziałaniu praniu pieniędzy. Jakby tego było mało GIIF jest zobowiązany do redystrybucji swoich podejrzeń innym organom w kraju i zagranicą i znowu tutaj polecamy usługi adwokata: adwokat, radca

Box sponsorowany

nauka pływania Słupsk dla dzieci i młodzieży. Pływanie nie buduje charakteru lecz go sprawdza. Pływanie to śmiech, pływanie to łzy, pływanie to pasja, szaleństwo, strach, nadzieja i krzyk. Pływamy dlatego że jesteśmy pływakami. Kochamy te emocje i bez nich nie możemy żyć. Tak powie każdy kto złapie wodnego bakcyla. Zapraszam Ciebie... małego, dużego do poznania czym jest i może być pływanie. Przekonasz się sam. Nauka i doskonalenie pływania dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Zajęcia nauki pływania ukierunkowane są na ogólną poprawę sprawności i kondycji fizycznej. nauka pływania Słupsk skierowana jest dla osób dorosłych i starszych chcących popracować nad wydolnością swojego organizmu. Uczestnicząc w zajęciach zdobywamy nowe umiejętności, przełamujemy swoje wszelkie obawy i leki przed wodą a tym samym polepszamy swoje samopoczucie. Poprawiamy pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniamy korpus mięśniowy, dbamy o układ kostno-stawowy i a to wszystko mile spędzając czas w gronie nowo poznanych osób. Zajęcia te są źródłem relaksu i satysfakcji z pożytecznie wykorzystanego czasu. Zajęcia obejmują swym zakresem przyszłe mamy, które zdecydowały się zrobić coś dla siebie i swojego maleństwa jeszcze przed przyjściem na Świat. Są to zajęcia bezpieczne, przynoszące uczucie relaksu i ogólnego komfortu. Skupiają się na wzmocnieniu jednych partii mięśniowych i na rozluźnieniu i uelastycznieniu innych, co istotne przy porodzie. Odciążają kręgosłup sprzyjają ogólnej poprawie metabolizmu, zwiększają wytrzymałość i wydolność bez odczuwalnego zmęczenia, koją zmysły. Dodają sił i chęci do codziennego funkcjonowania. Oferujemy dodatkową możliwość darmowych konsultacji i porad z wykwalifikowana położną. Przyszłe mamy mogą również liczyć na prywatną opieką podczas ciąży, porodu i po narodzinach. Panie zainteresowane zajęciami w wodzie proszone są o dostarczenie zaświadczenia od swojego ginekologa mówiące o braku przeciwwskazań do uczestnictwa na zajęciach w basenie.

Box sponsorowany

Wózki widłowe i części do wózków widłowych jest miarodajną firmą na polskim rynku wózków widłowych. Rozprowadzamy produkty japońskich marek Toyota i Mitsubishi - zarówno nowe jak i używane po bardzo konkurencyjnych cenach. - części zamienne do wózków widłowych polskich GPW, WW, RAK oraz platformowych, bułgarskich DV i EV, zachodnich wszelkiego typu. wózki widłowe

Dubieniecki: w trumnie bez wątpienia ciało L. Kaczyńskiego

22.12.10

W trumnie znajdowało się bez wątpienia ciało Lecha Kaczyńskiego, Marta Kaczyńska nie planuje wniosku o ekshumację rodziców - poinformował w rozmowie z TVN24 Marcin Dubienecki. Pełnomocnik, a zarazem mąż córki zmarłych Lecha i Marii Kaczyńskich w ten sposób odniósł się do wątpliwości Jarosława Kaczyńskiego co do tożsamości ciała przywiezionego w prezydenckiej trumnie.

RSS

Ulga, która odstrasza podatników

22.03.11

Z ulgi na nowe technologie skorzystało ostatnio zaledwie 40 firm. Co sprawia, że przedsiębiorcy - mistrzowie optymalizacji podatkowej - unikają jedynej ulgi w podatku dochodowym, stworzonej specjalnie z myślą o nich?

RSS

Dwa strzały w skroń - sekcja strzelca i dziewczyny z Sanoka

15.01.13

Przyczyną zgonu Andrzeja B. i Kamili M. były "rany postrzałowe głowy po oddanym jednym strzale w okolice prawych skroni".

RSS

Tragedia w Wielkopolsce: Strzelił koledze w plecy. Potem zabił siebie

29.06.10

Łowili ryby nad jeziorem w kilkuosobowym gronie. Czekali aż drgnie spławik. Ale ta wyprawa zakończyła się tragicznie. Jeden z wędkarzy wyciągnął broń i zastrzelił kolegę. Chwilę później słychać było jeszcze jeden strzał. Mężczyzna popełnił samobójstwo. Co doprowadziło do tragedii?

RSS

Jaki może być wpływ decyzji FTSE Russell o zaliczeniu Polski do grona rynków rozwiniętych?

22.09.18

We wrześniu 2017 r, FTSE Russell ogłosił decyzję o zaliczeniu Polski do grona rynków rozwiniętych, która wchodzi w życie 24 września, Eksperci Saxo Banku komentują, jak ta decyzja może wpłynąć na gospodarkę, polską walutę i rynek ,,,

RSS

Jak oszczędzać u ?bratanków?, czyli odprawa celna na Węgrzech

15.09.17

Kiedy Polak usłyszy słowo Węgry, na ogół nasuwają mu się same przyjemne skojarzenia: wino, słońce, źródła termalne, dobre jedzenie i bez wątpienia wyjątkowo pozytywne nastawienia miejscowych do Polaków, rzadko spotykane pod inną ,,,

RSS

Kutz: polonizowanie Ślązaków jest haniebne

15.04.11

Autonomia regionów to nie tylko dobry pomysł, ale też wyraz dążenia do społeczeństwa obywatelskiego – przekonuje w rozmowie z Wprost24 poseł Kazimierz Kutz. Znany reżyser twierdzi też, że prezes PiS Jarosław Kaczyński swoją wypowiedzią o narodzie śląskim jako „zakamuflowanej opcji niemieckiej” przysłużył się sprawie śląskiej autonomii.
Kazimierz Kutz (fot. FORUM)

RSS

Gwiazdy pożegnały Joan Rivers

08.09.14

Aktorka i gospodyni telewizyjnych show zmarła 4 września.

RSS

Przełamanie istotnych oporów, silna wyprzedaż złotego

01.06.13

Bieżący tydzień był wyjątkowo nieudany dla polskiej waluty, Złoty wyraźnie tracił w relacji do wszystkich głównych walut światowych,

RSS

2018 rokiem danych - trzy megatrendy dla sektora bankowego

29.04.18

Często słyszymy, że regulacje i technologia to główne czynniki zmian w bankowości, Teza ta jest wciąż prawdziwa, jednak może przysłaniać bardziej istotny fakt, Motorem tych zmian są bowiem czynniki, które ze względu na stopień ,,,

RSS

Michnik: mamy najlepsze 22 lata w historii Polski

15.05.11

Powtórzą się dzisiejsze Węgry - tak o możliwym wygraniu wyborów parlamentarnych przez PiS mówi redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Adam Michnik. Zapewnia jednak, że od 1989 roku Polacy mają do czynienia z najlepszymi 22 latami w historii Polski.

RSS

Informacje



książka telefoniczna - całościowe i unikalne w Polsce wydawnictwo, zawierające wszystkie 16 województw. Książka telefoniczna Polski i jej numery prywatne, firmowe i GSM, czyli komórkowe - wersja CD i DVD, ewentualnie ściągana z serwera w formacie zip, jako jedyna zawiera wszystkie województwa, firmy i osoby prywatne, pozwala na dowolne przeszukiwanie, nawet po 1 kryterium wyszukiwania, bazy danych w formacie msaccess - niekodowane, książka telefoniczna osób prywatnych - możliwość dodania szerokiej oferty firmy, telefony firm i osób prywatnych. Jedyna w Polsce na CD lub DVD, zawierająca firmy i osoby prywatne.


Menu witryny